Komplexní péče
o vaši zahradu

Podzimní zahrada – údržba, trvalky, živé ploty, okrasné keře a jehličnany



Datum konání:
18.9.2015

V dnešním povídání se už opravdu rozloučíme s létem, které nás letos obdařilo mnoha tropickými dny, podle meteorologů jich bylo 53 oproti obvyklým 10 v předchozích letech.

Mnohé z nás počasí potěšilo a ať jsme si vybrali dovolenou v kteroukoliv letní dobu, myslím, že zklamaní jsme nebyli.

Ale zpět do reality dnešních dnů. Podzim je tady a s každým dnem je to znát. Dny se začínají zkracovat, rána a večery jsou o poznání chladnější, i když nutno podotknout, že ten letošní je tak trochu výjimkou. Čas ale nezastavíme a za několik dnů se nám ukáže ve své plné kráse a je tedy načase začít připravovat zahradu na zimu. A jestliže už teď myslíme na jaro, zahrada nám to vrátí svoji krásou. A pokud u některých z vás vyvolává podzim nepříjemné deprese, je potřeba sebrat všechny síly a dát se do práce, vždyť zahrada toho tolik potřebuje právě na podzim. Činností je opravdu tolik, že dnešní téma bych rozdělil do několika na sebe navazujících článků a v každém se věnoval podtématu, které souvisí s podzimní zahradou.

Co si zahrada žádá na podzim?

1) celkovou podzimní údržbu

2) údržbu trávníků, zakládání a dosévání trávníků

3) podzimní truhlíky

4) výsadbu cibulovin, trvalek a dvouletek

5) výsadbu jehličnanů a stálezelených okrasných dřevin

6) zakládání živých plotů

7) výsadbu a přesazování dřevin

Celková podzimní údržba

V tomto ročním období připravujeme rostliny na zimní mrazivé dny. Podzim na zahradě začíná již měsícem září. Avšak nejvíce si od nás zahrada žádá v říjnu. A listopad? Ten už je předzvěstí zimy a rostliny se uchylují k hlubokému odpočinku. Listnaté rostliny ztrácejí poslední zbytky listí a přichází čas na jejich údržbu. Jakmile dřeviny odhalí své koruny, nastává chvíle, kdy je můžeme bez poškození prořezat, odstranit uschlé a zlomené větve. Zazimování zahrady znamená zajistit ochranu rostlin proti zimnímu slunci zejména u stálezelených listnatých dřevin a také proti promrzání kořenů. Tuto ochranu je nezbytné poskytnout i růžím, které se vyvazují (pnoucí) a stříhají (keřové) a některým citlivějším keřům. Choulostivější rostliny je dobré přikrýt chvojím nebo netkanou textílií. Ale pozor, počkejme na silnější mrazy. Pokud rostliny přikryjeme již při prvních přízemních mrazících, můžeme tak připravit vhodné zimoviště pro různé škůdce. Ke kořenům rostlin a dřevin můžeme přidat vrstvu mulčovací kůry, opadaného listí nebo zeminy. Listí z trávníku, případně ze záhonů shrabujeme a odvážíme na kompost, kde se z něj staně účinné hnojivo, které můžeme použít v příští sezóně.

Také samotným trávníkům je potřeba věnovat zvýšenou pozornost: dokončit jejich opravy, vyhrabat listí a mech, vertikutovat a popřípadě provzdušnit a dosít.

Podzim je ideálním obdobím nejen pro výsadbu rostlin a okrasných dřevin, které jsme nestihli vysadit zjara, ale je také vhodným časem pro založení živého plotu.

Na podzim patří do země cibuloviny (hyacinty a tulipány, narcisy vysazujeme později: ideální čas je, když teplota klesne pod 12°C). Vysazujeme také hlíznaté rostliny např. všechny druhy lilií a dokončíme výsadbu trvalek a některých dvouletek.

Není toho málo, co si naše zahrada na podzim žádá. Zkusme si teď položit několik otázek: Zvládneme to všechno? Najdeme si dostatek času? Chceme aby právě ta naše zahrada byla na jaře tou nejkrásnější? Umíme si poradit s výběrem okrasných rostlin a dřevin? Snad by se všechny ty otázky nechaly sloučit do jedné: Vyplatí se svěřit péči o zahradu odborníkům?

Odpovědět si musí každý sám. Zvážit všechna pro a proti.Stále platí: Čas jsou peníze.

Zde mohu jen poradit – Kdo nezkusí nepozná!

Údržba trávníků, zakládání a dosévání trávníků

Jak jsem se už zmínil v předchozí části našeho povídání, také samotným trávníkům je potřeba věnovat zvýšenou pozornost. Na podzim sečeme trávník na výšku 3–4 cm. Na velké a husté trávníky používáme výkonné sekačky, krajové části zahrady doladíme strunovými sekačkami. Po té zbavíme trávník stařiny, mechu a plsti. K tomu použijeme vertikutátor, který husté drny prořezává ostrými noži, nedochází tak k zásahu do půdy a poškození kořenového systému. Aby trávník byl kvalitní, měli bychom vertikutaci provádět na jaře i na podzim. Pak je nutné trávník „opravit“, čímž mám na mysli ošetření narušených travních porostů a doplnění chybějících travních celků. Při dosévání dejme pozor na výběr travního druhu, aby se travnatá plocha stala plochou celistvou! Podzim je období vhodné nejen pro dosévání trávníků, ale i samotné zakládání, protože trávník již netrpí nedostatkem vlhkosti,a to hlavně vzdušné. Pokud se rozhodneme založit nový trávník, doporučuji poradit se s odborníkem o způsobu zakládání, postupu a hlavně výběru správného druhu travního semene. Je potřeba předem zvážit k jakému účelu bude trávník sloužit. Např. k rekreačnímu sportu, k dětským hrám či jen jako parková zákoutí. Při výběru nesmíme opomenout jak klimatické podmínky místa výsevu, tak i složení půdy. Při dodržení všech těchto parametrů výběru, pak nebudeme zklamáni konečným výsledkem. Samozřejmě důležitou součástí podzimní údržby, kterou bychom v žádném případě neměli opomenout je hnojení trávníku. Přihnojování můžeme provádět již od srpna. Používat lze kombinované hnojivo, známé pod názvem NPK, já však doporučuji trávníková hnojiva obohacená o dusík. Ty zaručují bezproblémové přezimování, tráva si udrží dostatek vody a nebude vymrzat. Na podzim si také můžeme všimnout častého výskytu nepravidelných skvrn, drny hnědnou až bělají, jejich nadzemní část odumírá. Jedná se tzv. plíseň sněžnou, nejrozšířenější chorobu trávníků u nás. Regenerace drnů je obtížná, a proto vyskytne-li se, je potřeba trávník ošetřit a dodržovat hlavní zásady, které zabraňují dalšímu výskytu (hnojení s vyšším obsahem draslíku, odstraňování listí, vertikutace).
sekání trávníku

O trávníku a jeho údržbě bychom mohli psát ještě dlouho, a to jsem se nezmínil o pokládce trávníkových koberců, dnes zcela běžný způsob zakládání travnatých ploch.

Z veškerého našeho povídání o trávníku je zřejmé, že kvalitního travního povrchu dosáhneme jen kvalitní odbornou pravidelnou péčí. Potom se z něj můžeme těšit po celý rok.


Podzimní truhlíky a nejen ty

Mnozí z nás už to berou jako součást každodenního života. Když je nemáme připadá nám to prázdné, nehezké, neútulné, prostě divné. Mluvím teď o truhlíkách a okrasných nádobách, které se staly nedílnou součástí našich domů, respektive okenních parapetů, a zahrad. I když nám letošní počasí přálo a měli jsme i přes velká sucha dostatek vody, kvetlo nám to jedna radost až do konce září. Dnes ale letničky pomalu odkvétají a jejich krása je ta tam. Pomalu bychom měli myslet na to, čím je nahradit. Kdo nezapomněl a včas se postaral o nové rostlinky vhodné pro podzimní čas, ten má po starostech. Typickou podzimní rostlinou jsou chryzantémy neboli listopadky, tak jim říkaly už naše babičky. Další vhodnou květinou, která kvete až do prvních mrazíků je afrikán. Do podzimních truhlíků se také hodí vřesy a vřesovce, které kvetou drobnými kvítky a můžeme se s nimi těšit dvakrát – jednou v truhlíku, podruhé v záhonu naší okrasné zahrady. Po odkvětu je přesadíme do záhonu. Dalšími vhodnými rostlinami do truhlíků či okrasných nádob jsou např.: okrasné zelí, smil, šalvěj, barvínek, zběhovec a další. Těmto rostlinkám chlad a vlhko nevadí a vytvářejí krásně zbarvené listy, které naše oko potěší a vyvolají příjemnou podzimní náladu.

 

A že jste zapomněli postarat se o podzimní sadbu do truhlíků? Nevadí, vždyť podzim teprve začíná.

Zastavte, zavolejte nebo napište. Určitě i pro Vás najdeme tu vhodnou kombinaci podzimních rostlin, které Vám zpříjemní podzimní čas u vás doma.

 Příště budeme pokračovat výsadbou cibulovin, trvalek, okrasných listnatých dřevin a jehličnanů.

Tak zase brzy na shledanou..


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů