Komplexní péče
o vaši zahradu

Celoroční údržba zahrady



Datum konání:
9.6.2015

Zahrada vždy souvisela s lidským obydlím. Je odpradávna spojena s lidskou činností a pokud bychom ji chtěli nějak přesněji definovat, asi bychom řekli, že se jedná o lidmi upravený pozemek s uměle vysázenou vegetací. Zahrada měla ve své historii převážně funkci hospodářskou, sloužila tedy k obživě. Vývojem společnosti, počínaje starověkem, vznikala potřeba obklopovat krásným a příjemným prostředím. Začaly se zakládat zahrady  okrasné, které však byly spojovány s bohatstvím a přepychem. Pokud však přeskočíme předlouhou historii vývoje zahrad, i když by pro mnohé z vás byla možná zajímavá, a zastavíme se v současnosti, můžeme zahradu dneška definovat hlavně jako místo k příjemnému posezení, relaxaci, provozování volnočasových aktivit.

Zahradu si zakládá či rekonstruuje majitel, a to buď sám, nebo za pomoci odborníka – zahradního architekta. Ale ruku na srdce, vždyť i sebelépe založená zahrada bez dobré a pravidelné údržby zanedlouho zpustne. Náležitá péče o zahradu vyžaduje znalosti, potřebné vybavení a především dostatek času, což je pro mnohé z nás v dnešní hektické době dost obtížné.

Chcete si ušetřit svůj čas, starosti, nechcete se učit, co, kdy a jak udržovat? Chcete se těšit ze svého kousku přírody a čerpat z něj energii? Pak je to zcela na vašem rozhodnutí svěřit celoroční péči o zahradu naší firmě, která má s touto každodenní činností již dlouholeté zkušenosti.

Říkáte si při čtení těchto řádků: A co všechno je potřeba na té mojí zahradě udělat v průběhu roku? A to se při objednání této služby o moji zahradu starají stále stejní lidé? 

Odpověď na první otázku není tak jednoduchá, jak by se na první pohled zdálo. Asi by se popsalo mnoho stran, ale to není účelem článku. Sestavíme si tedy přehled potřebných činností, které je třeba vykonat, aby se Vám zahrada ukazovala v celé své kráse po celý rok a  Vy jste se mohli věnovat příjemnému pobytu v ní. 

údržba zahrady

Celoroční péče o zahradu zahrnuje:

1) jarní údržbu, což  je jedna z nejdůležitějších činností v průběhu roku 

V tomto období se provádí  odzimování rostlin, jarní udržovací řez, tvarování a výchovný řez, který umožňuje dlouhodobě udržet zahradu kompozičně vyváženou, výsadbu nových rostlin (pokud je potřeba po domluvě s majitelem), přihnojování, zakůrování záhonů, osazování truhlíků pokud jsou součástí zahrady či domu. Nedílnou součástí je péče o trávníkové plochy, pokud nechceme,aby tráva zplstnatěla a rozšířily se choroby a škůdci. Základní údržba trávníku obsahuje vertikutaci (prořezání trávníku), vyhrabání staré trávy a strojové odstranění jejích zbytků, aerifikaci (provzdušnění) a samozřejmě i pravidelné sečení a pískování, pokud to travnatý porost vyžaduje. K pravidelné údržbě patří i ošetření narušeného travního porostu, např. doplnění jeho zničené části po zimě.   

2) letní údržbu

Během léta je potřeba udržovat zahradu v kondici, což znamená, že pracovní činnost se zaměřuje na  obnovu letničkových záhonů, dosypávání kůry, pokud je to nutné, přihnojování, pravidelné sečení a v případě potřeby i provzdušňování trávníků, údržbu skalek a květinových záhonů, odplevelení, které se provádí alespoň 1x měsíčně, aby plevelné rostliny nestihly vykvést a vysemenit se. Po domluvě  s majitelem zahrady je možné i pravidelné zalévání.

3) podzimní údržbu

Na podzim připravujeme rostliny na zimní mrazivé období. Zazimování zahrady znamená zajistit ochranu rostlin proti zimnímu slunci zejména u stálezelených listnatých dřevin a také proti promrzání kořenů. Tuto ochranu je nezbytné poskytnout i růžím, které se vyvazují (pnoucí) a stříhají (keřové) a některým citlivějším keřům. Také trávníkům je potřeba věnovat zvýšenou pozornost: dokončit opravy trávníků, vyhrabat listí a mech, vertikutovat a popřípadě provzdušnit.  S tímto obdobím  je spojen i podzimní řez dřevin, dokončení výsadby trvalek a cibulovin, vybírání letních cibulovin.

Zajištění a dovoz veškerého materiálu potřebného  k údržbě vaší zahrady  (substráty, mulčovací kůru, písek, hnojiva…) a samozřejmě odvoz veškerého zahradního odpadu.

Není toho málo, co naše zahrada v průběhu roku potřebuje. Zkusme si teď, po vstřebání všech informací uvedených ve výčtu prací, odpovědět na otázku: Vyplatí se svěřit péči o zahradu odborníkům?

Není pravidlem, že se všichni shodnou na kladné odpovědi, ale určitě řada z vás začne přemýšlet o užitku této služby. A pokud svěříte péči o zahradu odborníkům, ať už částečně, nebo v plném rozsahu, ušetříte si čas i starosti a budete se ze své zahrady těšit po celý rok.

A jak bude znít odpověď na druhou otázku, kterou jsme si položili na začátku našeho povídání?

Na ni již není odpověď tak obsáhlá. Postup je jednoduchý. Jestliže jste se rozhodli využít tuto službu zavolejte nebo napište poptávku

Rádi Vám poradíme a po domluvě vypracujeme celoroční plán komplexní údržby s cenovou nabídkou podle rozsahu prací. Protože poskytujeme i jednorázové údržby, nebo jarní a podzimní, bude se tento plán řídit vaším rozhodnutím – objednávkou. Práce v každém období na zahradě provádějí naši pracovníci, takže vaši zahradu znají a vědí, jaké jsou vaše požadavky a na ně se můžete obracet s vašimi dotazy.

A protože naše firma je víceméně založena na rodinných základech, přáli bychom si, aby nás i s našimi zákazníky pojily vřelé a upřímné vztahy a všichni byli spokojeni.

Kdo to nezkusí, ten nepozná výhody! Tak zase příště….  

zahradní jezírko


Komentáře


  • 23. 5. 2020 20:44
    Karel
    Péče o zahradu

    My si o zahradu pečujeme sami. I když je dost velká, tak to s manželkou zvládáme. Kdyby se nám o ni staral někdo cizí, tak bych z toho neměl takovou radost. Pečovat o zahradu mě baví. Když má člověk kvalitní nářadí pro zahradu tak to jde skoro samo. Já jsem našel všechno, co jsem chtěl na https://www.naradinazahradu.cz/ , takže mi nic nebrání v tom, abych naši zahradu postupně zveleboval.


Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů